Fără categorie

Raceala poate fi cauzata de aparatul de aer conditionat?

        In zilele caniculare, multi oameni nu isi pot imagina viata fara aparatul de aer condiţionat, intrucat ii ajuta sa depaseasca mai usor perioada de vara. Fiecare dintre noi cauta sa se adaposteasca in incaperi racite, fie la birou, acasa ori in masina. Datorita acestui aparat, confortul dumneavoastra este asigurat, deoarece va ajuta sa va odihniti si sa va relaxati acasa, iar la birou sa va concentrati mai usor. De asemenea, sunt oameni, precum cardiacii, femeile insarcinate ori nou-nascutii, care nu au voie sa se supraincalzeasca, asadar se poate spune ca aerul conditionat poate chiar sa salveze vieti.

        Desi prezinta o serie de avantaje, cu siguranta ati auzit persoane care se plang din cauza aparatului de aer conditionat, spunand ca au racit, ca au dureri de cap sau de spate. Dintre cele mentionate, raceala este cea mai frecventa afectiune cauzata de expunerea la aerul conditionat. Desi cei mai multi dintre noi dau vina pe „curent”, vinovatii adevarati sunt bacteriile, virusurile si ciupercile ce se ascund in aparatul care nu este intretinut asa cum ar trebui. Nu trebuie ignorat faptul ca de cele mai multe ori, problemele de sanatate apar din cauza microorganismelor ascunse in aparat. Daca filtrele de aer ale aparatului nu sunt ingrijite corespunzator, germenii care au luat nastere pot cauza conjunctivite virale, iar in cazul in care sunt inhalati, pot provoca rinite alergice sau astm. Aerul conditionat este un mediu propice de inmultire a microorganismelor, dar si de raspandire rapida a acestora, mai ales in spatiile inchise. In plus, echipamentele de aer conditionat produc mici particule, aerosoli, de origine organica (componente ale microorganismelor) sau anorganica, ce au un important efect alergic. In interiorul aparatului de aer conditionat se gaseste toata gama de patogeni, de aceea daca nu se realizeaza periodic igienizarea, puteti dobandi raceli sau alte infectii respiratorii, si nu din cauza curentului, asa cum ati fi crezut. De asemenea, din cauza acestor agenti patogeni cu mare capacitate de contaminare pentru oameni, se pot genera diverse afectiuni ale aparatului respirator: pneumonii, bronşite, diferite viroze etc. Pe langa acestea, alte probleme de sanatate pe care le provoaca aerul conditionat sunt cele ce fac parte din categoria rinitelor, sinuzitelor, faringo-amigdalitelor si otitelor, racelii, laringitei, astmului, durerilor de cap de tip nevralgic, ale spatelui, gatului, durerilor intercostale. Chiar si ochii ar putea fi afectati de aerul conditionat, aparand iritatii, inrosire ori lacrimare.

          O alta cauza a racelii ar putea fi temperatura setata. Trecerea brusca de la canicula din exterior la o incapere racita cu ajutorul aerului condiţionat, reprezinta un mic soc termic pentru organism. Din pacate, avem parte de mai multe astfel de socuri în fiecare zi, ceea ce inseamna ca ele ne vor afecta sistemul imunitar, iar organismul devine mai slab in fata patogenilor cu care intra in contact. Asadar, aceasta ar putea fi unul dintre motivele pentru care poti capata o raceala chiar in mijlocul verii.

          In plus, daca sunteti transpirat, va fi mult mai usor sa raciti de la aer condiţionat. Evitati sa stati in incaperea in care este montat aparatul ori setati directia jetului de aer in alta parte fata de cea in care va aflati dumneavoastra. De asemenea, este foarte important ca viteza şi presiunea aerului rece ce iese din aparatele de climatizare sa nu fie prea mari. Temperatura din incapere trebuie sa fie cat mai apropiata de cea de afara, diferenta sa fie de cel mult 10°C. Incercati sa pastrati un echilibru, sa nu setati aparatul pe o temperatura joasa, iar afara sa fiti doborati de caldura. Ideal ar fi ca temperatura din camera sa fie intre 20 si 25º C, iar  umiditatea sa fie intre 40 si 50%, intotdeauna sa fie mai mica de 60%, pentru a nu creste riscul de aparitie a mucegaiului. De preferat ar fi sa alegeti un aparat de aer conditionat care sa aiba si functie de umidificare a aerului, deoarece aerul uscat si rece va usuca pielea si caile respiratorii, mai ales mucoasa nazala. Mucoasa nazala, avand rolul de a pastra la distanta virusurile, se usuca si nu-si mai poate indeplini misiunea cu succes, scazand capacitatea de aparare a organismului si crescand predispozitia spre infectii.

          Un sfat bun de urmat ar fi ca jetul de aer, pe care aparatul il elimina, sa nu sufle in mod direct catre dumneavoastra. Contactul direct cu jetul de aer poate fi evitat prin montarea echipamentul de aer conditionat astfel incat sa nu actioneze direct spre extremitatea cefalica si coloana vertebrala. Cu cat aerul parcurge o distanta mai mare si isi schimba de cateva ori directia, cu atat este mai bine, acesta pierzandu-si capacitatea de a produce acea senzatie de curent. O alta varianta ar fi montarea aparatului in alta camera, de exemplu in hol, pentru a raci indirect camerele.

         Concluzia este ca NU racim din cauza aparatului de aer conditionat, ci din cauza faptului ca nu acordam atentie sfaturilor specialistilor, anume sa se efectueze periodic igienizarea aparatului, cel putin de doua ori pe an si sa nu existe o diferenta mai mare de 10°C intre temperatura din incapere si cea din exterior.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *